Wielervereniging Cycling Mates organiseerde van 30 juni t/m 8 juli 2017 de Tour de Pyrenees (Pyreneeën week). 7 dagen fietsen van de Atlantische kust (west) naar de Middellandse Zee (oost). Starten in Hendaye (tegen de Spaanse grens) en aankomend in Canet-en-Roussillon (vlakbij Perpignan) en alles wat ertussen zit trotseren over meer dan 800 km en ongeveer 17.000 hm!
Tour de Pyrenees – Coast 2 Coast!
Voor een flinke clubje westfriezen (Ton Stavenuiter, Rik Bakker, Joost Carol, Timo Straat, Johan Nagelhout, Ferry Pranger, Jan Roos, Ramone van der Woude, Bart Stavenuiter) een mooie uitdaging, waarvan de training al in oktober begon. Timo Straat heeft ervoor gezorgd dat de westfriezen, inclusief een paar fietsvrienden in een mooi wielertenue aan de start verschenen. Top gedaan Timo, bedankt.
Vrijdag 30 juni, bustransfer van Bussum naar Hendaye.
Eindelijk mogen we, na meer dan een half jaar trainen gaat het beginnen. Met gezonde spanning laden we de fietsen in de trailer en ontmoeten in Bussum, De meern en Oosterhout onze fietsmaten van deze week.
Zaterdag 1 juli, etappe 0: Hendaye – Hendaye. 44 km, 650 hm.
Bij aankomst regent het pijpenstelen. Maar na de lunch en het installeren in het hotel klaart het op. Wel of niet fietsten? De meeste willen wel een rondje. Een mooie opwarmer langs de Atlantische kust, ff de stijve spieren strekken na zo’n lange busreis. We zijn los, een mooie startfoto aan de Atlantische kust en langs de glooiende kust richting de eerste heuveltjes. Korte, stijle en natte klimmetje, maar wat een mooie omgeving om te rijden. Zo anders dan dat vlakke Noord-Holland. Iedereen heeft er enorm veel zin in.
Zondag 2 juli, etappe 1: Hendaye – Oloron Sainte Marie. 132 km, 2.100 hm.
De eerste etappe met veel korte klimmetjes. We beginnen gelijk met het eerste Col(etje) d’ Ipharlatze (325m hoog, 3,2km lang, 215hm, gemiddelde 6.7%, max 13%). We starten niet helemaal droog en na de eerste kilometers zijn we al lekker doorweekt. Het klaart wel halverwege de etappe op, maar de weg blijft nat. Helaas levert dat een aantal glij-/valpartijen op in een van de verraderlijke afdalingen.
Maandag 3 juli, etappe 2: Oloron Sainte Marie – Lourdes. 126 km, 3.350 hm.
In de tweede etappe komen de eerste serieuze cols. Eerste de Col de Marie Blanque (1035m hoog, 9,5km lang, 715hm, gemiddelde 7.5%, max 15%). Vervolgens de Col d’Aubisque (1709m hoog, 11,55km lang, 997hm, gemiddelde 8.6%, max 12%). In de afdaling doen we de Col de Soulor aan om de dag af te sluiten met de Col de Spandelle (1378m hoog, 10,2km lang, 860hm, gemiddelde 8.4%, max 13%). Het weer is prachtig, beginnen met armstukken, maar het is droog.
Meningen weten op de Marie Blanque dat het gelijk serieus is – de laatste 4 km meer dan 12%. Op de Aubisque krijgen we gezelschap van een wild paard, die het brood uit de trailer eet. Ternauwernood weten we hem te verdrijven (niet zonder gevaar). Maar gauw lekker afdalen via de Col de Soulor (let op natte en donkere tunnels) naar de Spandelle. Een smalle slechte weg door het bos brengt ons naar boven, zonder bordjes langs de kant van de weg. We moeten maar gokken hoe lang de klim nog duurt. . In Lourdes mengen we ons in het toeristengedruis om de indrukwekkende processie van Lourdes mee te maken.
Dinsdag 4 juli, etappe 3: Lourdes – Luchon. 130 km, 3450 hm.
De derde etappe is de koninginnenrit, de Col du Tourmalet (2115m hoog, 19km lang, 1404hm, gemiddelde 7.4%, max 11%). Daarna trotseren we de Hourquette d’Ancizan (1564m hoog, 22,6km lang, 904hm, gemiddelde 4%, max 11%). Als toetje volgt de Col de Peyresourde (1563m hoog, 9,9km lang, 655hm, gemiddelde 6.6%, max 9.5%). Goed smeren vandaag – het wordt warm, 30+.
Naar het dak van de Tour, de legendarische Col du Tourmalet is onze eerste prooi vandaag. Vanuit het zonovergoten dal kruipen we omhoog, om allemaal met de fietser te kunnen poseren. De doorsteek naar de Ancizan is prachtig, laverend door een kudde koeien bereiken we na een volledig open beklimming de Ancizan. Tientallen ezels op de top, je staat er mooi op Ton! Als laatste verkennen we het parcours voor de Tour de France, 13 juli, op de Peyresoude. Vanavond eten we voor de verandering: pasta met kip, heerlijk, maar een hele week? De massage van Richard wordt steeds populairder, het is steeds moeilijker een plekje op de lijst te veroveren. Maar ff de beentjes los laten werken is wel heerlijk.
Woensdag 5 juli, etappe 4: Luchon – Saint Lizier. 120 km, 2500 hm.
We zijn op de helft. Vandaag ook weer pittige Cols. De eerste is de Col de Mente (1349m hoog, 6,49km lang, 606hm, gemiddelde 9,3%, max 18%). Voor we volgende col, Col de Portet-d’Aspet (1060m hoog, 14,31km lang, 594hm, gemiddelde 9,6%, max 15%), opdraaien stoppen we bij het monument van Casartelli (1995). We sluiten deze dag af met de Col de la Core (1395m hoog, 17,50km lang, 885hm, gemiddelde 5,9%, max 9.6%).
Eindelijk tijd voor koffie op het terras. De bronnetjes in de dorpjes zijn niet alleen goed om je bidon te vullen, maar ook om je opgezette voeten te koelen. Het is ook wel enorm heet, >33graden. Een aantal doet, vanwege de hitte, vandaag de korte route (80km, 1600hm). Een aantal billetjes wordt wat schraler, de Franse farmacie is gelukkig wat makkelijker met het verstrekken van Fucidine. Een zegen voor menig billetjes. Björn, onze mechanieker, regelt voor onze Timo een 30 achter, wat vliegt hij nu omhoog, als herboren! We overnachten op een prachtige locatie op een berg. Tijdens het eten uitzicht over de vallei.
Donderdag 6 juli, etappe 5: Saint Lizier – Quillan. 145 km, 2800 hm.
Vandaag de langste etappe. De eerste klim is de Col de la Crouzette (1241m hoog, 11,20km lang, 725hm, gemiddelde 6,5%, max 10.6%). Deze col gaat gelijk door in de volgende klim, Col de Portel (1432m hoog, 3,5km lang, 181hm, gemiddelde 5,2%, max 9.6%). De derde top is van de Col de Port (1249m hoog, 6,8km lang, 302hm, gemiddelde 4,7%, max 6,7%). De laatste van vandaag is Col de Marmare (1361m hoog, 16,7km lang, 756hm, gemiddelde 4,5%, max 5,8%).
Waar de Tour de France op 14 juli de Mur de Peguere (>18%) omhoog gaat, gaan wij hem naar beneden (remmen vast en billen samengeknepen). Bart Stavenuiter is vandaag bergop niet bij te houden, maar de andere komen op hun eigen tempo ook prima op de top. Voor de verandering staat er vandaag kalkoen met aardappelen op het menu. Wat een heerlijke afwisseling na een week lang kip met pasta. ’s Avonds relaxen op het locale dorpsplein, het lijkt wel vakantie 😉
Vrijdag 7 juli, etappe 6: Quillan – Canet-en-Roussillon. 120 km, 1650 hm.
De laatste dag alweer met wisselend landschap, waarbij we het berglandschap langzaam inruilen voor de vlakte van de Middellandse Zee kust. Toch nog een paar colletjes, Col de Saint Louis, 704m hoog, de Col des Mas, 558m hoog, de Col des Auzines, 603m hoog en als laatste col de la Croix de la Falibe, 604m hoog. Het laatste stukje wanen we ons weer in het laagland, wind tegen en lekker sleuren naar de finish!
De Tour de Pyrenees voltooid! 20 Col’s in zeven dagen. Fiets in de lucht, voetjes in het zand (of zee), we did it!
Zaterdag 8 juli, aankomst Bussum
De laatste etappe – met de bus naar huis. En wat nu …… eerst even rust voor we de uitdaging voor volgend jaar bedenken, al zijn er nu al ideeën in overvloed.
Wil je nog meer zien? Een van de deelnemers heeft een prachtige film van 10 minuten gemaakt.
Bekijk hem hier: Tour de Pyrenees 2017 C2C
Bedankt Wielervereniging Cycling Mates (WVCM), Herman, Roelof, Bjorn en Richard. Jullie hebben deze reis tot een geweldig succes gemaakt. Perfect geregeld, geen vraag teveel, flexibel, goed verzorgde stops voor lunch en water (zelfs rijdend uit de volgauto). Kortom we hoefden ons alleen maar druk te maken om die pedalen rond te krijgen. Top, bedankt!